Pri delu s podjetji, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, sem opazil vedno isto potrebo, potrebo po analiziranju različnih podatkov.

Vsak v spletni prodaji bi rad imel pri roki vse ključne informacije, ki jih potrebuje za pravilno odločanje in vodenje prodaje, marketinga, nabave.

Ker po navadi podatki prihajajo iz različnih koncev – Facebook, Google Ads, Google Spreadsheet, Mailchimp, lastne baze itd. – je nujno potrebna uporaba orodja, ki vse te podatke združi na isti imenovalec.

Predstavljam vam Supermetrics.

Supermetrics zbere vse vaše podatke, ki jih potrebujete in jih pripelje na vašo najljubšo platformo za poročanje, analitiko ali shrambo – naj bo to Google preglednice, Google Data Studio ali kaj drugega.

Ti dve opciji sem omenil, ker tudi sam najraje uporabljam Supermetrics for Google Sheets in Supermetrics for Data Studio. Zakaj? Ker podatke pripeljem v okolje, kjer jih lahko še dodatno obdelujem in mi je domače – Preglednice in drugo mesto, ki mi nudi odlično vizualizacijo teh podatkov – Data Studio. Danes vam bom predstavil kako lahko hitro začnete uporabljati Supermetrics v Google Preglednicah.

Supermetrics v Google preglednicah

Kako začeti?

Pa poglejmo kako zadeva izgleda na konkretnem primeru v praksi…

Kliknete tukaj in tako odprete Supermetrics spletno stran. Nato pa kliknete na gumb “Start free trial” in potem “Instal”. Morate se seveda prijaviti s svojim Google računom in dovoliti Supermetrics dostopanje do vaših preglednic.

To je to! Supermetrics je bil dodan med vaše dodatke oz. Add-ons.

Supermetrics add-ons google spreadsheet

Tukaj najdete Supermetrics v vaših Google preglednicah.

Po tem, ko v Google preglednicah kliknete na Add-ons -> Supermetrics -> Launch se vam na desni strani odpre tako imenovani “sidebar”, kjer lahko upravljate s povezavami do različnih virov podatkov.

Supermetrics side-bar

Ko izberete želeni vir podatkov, sledi še izbira preostalih parametrov, ki jih nastavljate po vaših željah, vaših potrebah.

Ko uspešno nastavite podatke, ki jih potrebujete, kliknite v preglednicah v polje, kjer bi radi, da se začne vaša tabela.

S klikom na “Get Data to Table” boste zagnali proces pridobivanja podatkov iz izbranega vira v tabelo v vašem Google Spreadsheet dokumentu.

Ko so enkrat podatki v tabeli, se lahko z njimi “igrate”. Sam po navadi delam kakšne dodatne izračune ali jih uparjam s tabelami iz drugih podatkovnih virov, na drugem zavihku in podobno. “Sky is the limit”, bi lahko rekli 🙂

Kot vidite se lahko obdelave podatkov hitro lotite tudi sami. Supermetrics ponuja 14 dnevno testno brezplačno uporabo vseh orodij, potem pa lahko izberete vam primerno mesečno naročnino. “Pro” verzija Supermetrics for Google Sheets na primer stane 99 dolarjev mesečno. Vam pa svetujem, da me kontaktirate pred nakupom članarine, saj vam popolnoma brez obveznosti pomagam do še ugodnejše ponudbe 😉 Več o tem prek emaila.

Želim vam veliko zabave pri analiziranju vaših podatkov! 🙂

Supermetrics-google-spreadsheet-analiza