BeDigital logo veliki brez napisa

Uporabno orodje

Supermetrics olajša pripravo poročil

Za svoja poročila ga uporablja več kot 17.000 podjetji.

Kaj je Supermetrics?

Lahko bi rekli, da je uporaba Supermetrics že skoraj postala standard na področju zbiranja in analiziranja podatkov. Odlične in zanesljive povezave z različnimi viri podatkov nam omogočijo pretok vseh potrebnih informacij v eno skupno točko – prostor, kjer te podatke lahko obdelujemo in seveda vizualiziramo. Kljub temu marsikdo še ne ve kaj to orodje je oziroma zakaj ga potrebujemo…

Kdo Supermetrics potrebuje?

Če povem na kratko… Supermetrics potrebuje vsako podjetje, ki oglašuje prek digitalnih kanalov kot so Facebook, Google, LinkedIn, Pinterest in tako naprej. Zakaj? Ker je dandanes analiza podatkov in odločanje na podlagi teh podatkov ključnega pomena za rast in razvoj podjetja. Ko podjetje raste, se število kanalov in različnih informacij na teh kanalih eksponentno povečuje. Če podatkov ne spremljamo na enostaven način, se kaj hitro lahko izgubi nadzor nad celotno zadevo. Za centralizacijo teh podatkov pa je Supermetrics glavni člen verige.

Kaj vse potrebujem za delo s Supermetrics?

Do zdaj sem naredil že številna poročila za različna podjetja in na podlagi tega razvil svoje mnenje. Za večino majhnih do srednje velikih podjetij bi v začetku priporočal uporabo ene do dveh Supermetrics licenc in sicer predvsem Supermetrics za Google Spreadsheet in dodatno še Supermetics za Data Studio.
Za izdelavo kvalitetnih poročil svetujem uporabo naslednjih orodij:
Najprej potrebuješ (to kar verjetno že imaš) vir podatkov kot je Facebook Ads, Google Ads, Google Analytics, Shopify, Svojo SQL bazo (ja, tudi to deluje) … možne še številne druge. Vse preveriš tukaj.
Potem potrebuješ seveda glavno temo tega članka – licenco za Supermetrics. Obstajajo različne licence, sam pa za najlažjo in hkrati zelo učinkovito obdelavo podatkov predlagam Supermetrics for Google Sheets. Licenca je plačljiva, dobra novica pa je, da lahko na dnu članka prejmete kodo za popust.
Naslednja ključna točka pa je, verjetno ste uganili… Google Sheets oziroma Google preglednice. Verjetno vsem dobro znana razpredelnica, kjer lahko brezplačno obdelujemo ogromno podatkov.
Končna sestavina tega recepta pa je Google Data Studio, kjer lahko vse te podatke lepo prikažemo na enostaven način s številnimi grafi, tabelami in ostalimi vizualizacijskimi pripomočki.
Supermetrics add ons

Kako začeti s Supermetrics?

Pa poglejmo kako zadeva izgleda na konkretnem primeru v praksi…
Klikneš tukaj in tako odpreš Supermetrics spletno stran. Nato pa klikneš na gumb “Try now” in potem “Instal”. Moraš se seveda prijaviti s svojim Google računom in dovoliti Supermetrics dostopanje do tvojih preglednic.
To je to! Supermetrics je bil dodan med tvoje dodatke oz. angleško Add-ons.
Po tem, ko v Google preglednicah klikneš na Add-ons -> Supermetrics -> Launch se ti na desni strani odpre tako imenovani “sidebar”, kjer lahko upravljaš s povezavami do različnih virov podatkov.
Ko izbereš želeni vir podatkov, sledi še izbira preostalih parametrov, ki jih nastavljaš po svojih željah, svojih potrebah.

Ko uspešno nastaviš podatke, ki jih potrebuješ, klikneš v preglednicah v polje, kjer želiš, da se začne tvoja tabela.

S klikom na “Get Data to Table” boš zagnal proces pridobivanja podatkov iz izbranega vira v tabelo v tvojem Google Spreadsheet dokumentu.
Supermetrics side bar

Podatki so v tabeli... Kaj pa zdaj?

Zdaj pa pride na vrsto zabavni del... Ko so enkrat podatki v tabeli, se lahko z njimi igraš. Sam po navadi delam kakšne dodatne izračune ali jih uparjam s tabelami iz drugih podatkovnih virov na drugem zavihku in podobno.
Tukaj lahko recimo iz imena Facebook kampanje pridobiš ven podatke kot so SKU produkta, maksimalni CPA in podobno. Te podatki morajo predhodno seveda biti vpisani v imenih po enakem ključu. 
Možnosti je ogromno, bistvo pa je, da iz vseh podatkov izluščimo prave, ki jih lahko potem posredujemo naprej v Data Studio. Tam pa se začne vizualizacija vsebine...

Naredi sam svoje prvo poročilo

Dodaj podatkovne vire

Kljub temu, da je s pomočjo Supermetrics možno narediti veliko več, bom za primer naredil enostavno poročilo samo s pomočjo licence za Data Studio.
Recimo, da si v poročilu želiš videti podatke o porabi na vseh svojih petih Facebook računih in Google Ads-ih in zanima te kako se poraba porazdeli med uporabnike na računalnikih in telefonih. Za to potrebuješ le Data Studio in Supermetrics za Data Studio.
Najprej odpri Data Studio in levo zgoraj klikni "Ustvari" in nato izberi Podatkovni vir. V iskalnik vtipkaj "Supermetrics" in poišči ter izberi "Facebook Ads". Nato potrdi dovoljenja za dostopanje.
Ko je vse potrjeno lahko izbereš Facebook račune, katere želiš povezati v poročila ali enostavno izbereš vse aktivne. Na vrhu levo zgoraj poimenuj svoj vir podatkov (npr. "Facebook računi") in nato desno zgoraj klikneš "Poveži".
Zdaj moramo na enak način kot prej Facebook Ads, kot podatkovni vir dodati še Google Ads. Predlagam, da izbereš Račun upravitelja, ker če imaš več računov za dodati, na ta način lahko na enkrat dodaš vse. S klikom poveži imaš zdaj povezana oba podatkovna vira (FB in Google), ki ju potrebuješ za svoje poročilo.

Dodaj podatke v poročilo

Zdaj pride na vrsto kreiranje dashboarda, kjer bodo zbrani tvoji ključni podatki. Začneš tako, da klikneš levo zgoraj gumb "Ustvari" in potem "Poročilo".
Avtomatsko se ti odpre možnost za dodajanje podatkov v poročilo. Obvezno v oknu zgoraj izberi Moji podatkovni viri, kjer boš našel podatkovna vira, ki si jih dodal prej. Izberi najprej enega in klikni "Dodaj" ter nato v poročilu s klikom na "Dodaj podatke" prikliči še enkrat isto okno in dodaj še drugega.

Oblikovanje dashboarda

Sledi izbira načina prikaza podatkov na dashboardu. Lahko izbiraš med različnimi diagrami (tortni, stolpični, črtni ipd.), tabelami (običajne, vrtilne), karticami kazalnikov, lahko celo uporabite zemljevid ali kakšne dodatne zunanje komponente. Če ste kreativne sorte, se lahko vizualizacijsko še dodatno potrudite za privlačnost svojega poročila. Zelo pomembni člen poročila so različni kontrolniki, ki jih uporabimo na primer za izbiro časovnega obdobja ali naprednega filtriranja. Obstaja še nekaj opcij, ki jih najdeš pod menijem "Dodaj kontrolnik".
V tem testnem poročilu smo rekli, da želimo prikazati skupno porabo dveh oglaševalskih kanalov Facebook in Google. Ker imamo podatkovne vire že nastavljene, je dodajanje podatkov na dashboard enostavno. Kliknemo na dodaj grafikon in izberemo "Kartico kazalnikov". Desno zgoraj izberemo podatkovni vir Facebook nato pa med razpoložljivimi polji najdemo "Amount spent" in ga prestavimo pod "Meritev". Polje nato preimenujemo v "Facebook poraba" in v tabu Slog ustrezno uredimo velikost teksta, barvo in ostalo... Postopek dodajanja ostalih vsebin izvedemo na enak način. Imamo dostop do ogromno metrik, da prikažemo želene podatke. 

Zaključek

Si v podjetju, ki vrši kakršnokoli prodajo prek spleta? Imate več kot en Facebook account oziroma več različnih načinov oglaševanja? Če si na obe vprašanji odgovoril pritrdilno in nimate enotnega, celovitega sistema poročanja, potem je čas da izkoristite moč, ki vam jo nudi Supermetrics. Zberite vse podatke in se iz njih nekaj naučite. Če boste pri temu potrebovali dodatno pomoč, nas kontaktirajte tukaj. S pomočjo teh podatkov namreč lahko obvladate marketing in prodajo ter uspešno krmarite podjetje novim ciljem naproti. 

Bonus

Ker ste prišli do konca članka imate zdaj možnost prejeti super ugodnost... Licenca za Supermetrics namreč ni brezplačna in po zaključenem preizkusnem obdobju boste licenco morali kupiti. Če vpišete spodaj svoj email, dobite nanj takoj posebno kodo. Uporabite jo ob nakupu licence in ne bo vam žal...
Supermetrics
Avtor članka:
Sandi Benec
BeDigital, lastnik
cross